BOOC Historiek

In het voorjaar van 2007 werd BOOC officieel opgericht als VZW.

BOOC, staat voor Boechoutse Organisatie Oldtimer Club, maar bestond echter al veel langer.
Hiervoor moeten we eigenlijk teruggaan naar begin de jaren tachtig van vorige eeuw toen Jos Van Edom zijn eerste oldtimers kocht en restaureerde. 
Jos Van Edom was in de ruime omgeving van Boechout vooral bekend als dealer van landbouwmachines en tractors. In 1961 startte hij in Boechout op de Boshoek 187, toen nog een echte steenweg met kasseien, met de verkoop en herstellingen van landbouwtractors en machines. Boechout was toen nog een landelijke gemeente, waar men vooral gemengde landbouwbedrijven en tuinbouwbedrijven aantrof.

Jos werd dealer van de tractormerken Steyr en Zetor. Deze werden destijds geïmporteerd door de firma Hocké uit Groot-Bijgaarden.

Het was dus bijna voorspelbaar dat de eerste tractors die Jos Van Edom restaureerde van de merken Steyr en Zetor zouden zijn.


De eerste trekker die hij opknapte was een Zetor 25, bouwjaar 1947, die nu nog uitgerust is met de originele Bata achterbanden.

Daarna volgde een Steyr 180, een kikker zoals hij wel in Nederland wordt genoemd.

Jos was een ruimdenkend man en al snel groeide zijn collectie aan met een Deutz, Kramer, Hanomag, Lanz, Famulus, Eicher, Schlüter, … en vele andere tractors en machines.

Ondertussen gaf hij de microbe door aan zijn zonen, kleinkinderen en vrienden en die werden op hun beurt verzamelaars van de merken Hanomag, Farmall, Landini, Steyr, Zetor, Feldmeister,Mc Cormick, Simar, Agria, Holder, Fahr, …

De collectie tractors en machines van de familie Van Edom werd echter regelmatig uit de schuur gehaald om deel te nemen aan demonstraties in de omgeving. Op de Molenfeesten in Boechout en de Donkfeesten in Lier verzorgden ze regelmatig gesmaakte oogst- en dorsdemonstraties.Andere oldtimerliefhebbers sprongen letterlijk mee op de kar en in 2005 werd beslist om een oldtimerclub op te richten.

Niet alleen de naam BOOC verwijst naar de roots van de club in Boechout, maar ook het clublogo geeft een duidelijke hint naar de Boshoeksesteenweg waar Jos Van Edom de wortels legde voor de oldtimermicrobe die alle leden van de club samen brengen.

Jos Van Edom werd dan ook terecht de eerste voorzitter van BOOC.

De collectie van de leden bestaat vooral uit oude tractoren, oude stationaire motoren, landbouwmachines en motoculteurs. De club probeert ook zoveel mogelijk historisch foto- en foldermateriaal te verzamelen.

Jan Ebinger, archivaris.